Bloggen
headless ikon-figur
Fagartikkel

Hva er et headless CMS?

Begrepet "headless CMS" har kommet for å bli. Men hva betyr det?

Publisert

Måten folk samhandler med digitalt innhold på, endres, og med det endres også måten disse digitale opplevelsene bygges. Hvordan har CMS’er tilpasset seg for å imøtekomme de skiftende kravene til digitalt? 

Et begrep du kanskje har hørt i denne forbindelse er "headless." I denne artikkelen vil vi dykke ned i denne typen CMS, vise deg de viktigste funksjonene og hvorfor du bør bry deg.

Hva er forskjell mellom headless og tradisjonelle CMS?

Hovedforskjellen til et headlessCMS sammenlignet med tradisjonelle CMS er at det skiller presentasjonen av innholdet fra selve innholdet. Ser du «headless» metaforen? Presentasjonslaget er hodet og innholdet er kroppen. Tanken her er at ved å fjerne koblingen mellom det underliggende innholdet og utdataene, kan innholdet gjøres kompatibelt med en rekke forskjellige outputs. Plutselig har innholdet ditt blitt gjenbrukbart, og blir presentert forskjellig for de forskjellige kundene. Utviklere kan bygge klienter ved hjelp av favorittverktøyene sine, koble disse klientene til headless API og hente innholdet, med presentasjon som blir tatt vare på lokalt.

Fordeler med headless tilnærming

Ved å flytte ansvaret for brukeropplevelsen til klienten, for eksempel nettleseren eller appen i stedet for CMS, tilbyr headless-modellen en rekke fordeler:

 • Flerspråklig utvikling - Å gå headless betyr at du ikke lenger er bundet til ett bestemt programmeringsspråk, slik at du kan bygge mobilapper på forskjellige plattformer, da bare rådataene må mottas og behandles. 
 • Fremtidssikre digitale opplevelser - Trender i utformingen av digitale opplevelser endres stadig. En headless infrastruktur kobler frontend’en av nettstedet ditt fra databasen og innholdet, slik at du kan gjøre justeringer uavhengig og redesigne nettstedet eller appen lettere, samtidig som redaktører kan fortsette å opprette, administrere og publisere annet innhold uten forstyrrelser. 
 • Forbedrede opplevelser - Å gå headless gjør frontend-utviklerne dine fri for backend-strukturer som kan holde dem tilbake. Dette lar dem utfolde sine kreative krefter og produsere rikere og mer responsive opplevelser. 
 • Øker hastigheten - Flytte presentasjon til klientsiden strømlinjeformer backend-prosesser og lar applikasjoner operere raskere enn de som henter fullformaterte svar basert på et komplekst sett med regler.

Begrensninger med headless

Et rent hodeløst system er ikke uten ulemper. Hvis du for eksempel fører presentasjonselementet til klientsiden, reduseres fleksibiliteten på webeditoren og øker kompleksiteten til visse funksjoner. En ren hodeløs CMS kan vanligvis ikke:

 • Bruke en visuell landingsside editor
 • Administrer URL'er
 • Organiser nettside-strukturen
 • Forhåndsvisning av hvordan innholdet vil se ut
 • Administrere brukerrettigheter og tillatelser
 • Administrere SEO
 • Håndter komplekse bilderedigering

I tillegg, for hver nye klient og enhet må utvikleren også håndtere flere problemer, inkludert:

 • URL-håndtering (igjen)
 • Formateringsproblemer og templating
 • Bufring og lazy/on-demand lasting
 • Tillatelser
 • Feilhåndtering
 • Synkronisering mellom CMS og klienter
 • “Tvungne” oppdateringer fra skyleverandøren

Det vil også være betydelig mer tilpasset utvikling som trengs når du bruker headless tilnærming til tradisjonelle nettsteder. Og fordi de fleste headless løsningene er skybaserte, kan å drifte det selv være uaktuelt.

Hybrid CMS

Headless CMS er ikke det beste alternativet for alle brukere og situasjoner. Hvis du for eksempel vil levere innhold utelukkende til et nettsted og ikke forventer at dette endres i nærmeste fremtid, vil bytte til denne typen arkitektur bare øke kompleksiteten unødvendig. 

Et annet alternativ er en hybridarkitektur, noe som betyr at CMS faktisk kommer med presentasjonsmotoren - hodet - slik at du kan bygge komplekse nettsteder og samtidig levere innhold til mobilapper, moderne webapper og andre løsninger. Tilsynelatende tilbyr denne metoden det beste fra begge verdener. Men sørg for å undersøke hver leverandørs tilbud nøye, da forskjellene mellom hybrid CMS’er kan være vanskelig å se.

Er fremtiden headless?

Den digitale verden endrer seg raskt. Rike nettgrensesnitt som Angular og React driver nå hele headless løpet, mens native apps pleide å være driveren for noen år tilbake. 

Bare husk at native headless CMS-arkitektur i skyen kan være billigere og egnet for noen løsninger, men andre kan trenge den økte fleksibiliteten som tilbys av en hybridløsning. Det er ingen tvil om at headless tilnærmingen vokser i popularitet, og antall løsninger som tilbys har eksplodert. Den gode nyheten er at denne konkurransen vil akselerere utviklingen, noe som betyr at fremtiden kan være headless - med et snev av hybrid.

Artikkel skrevet i samarbeid med Enonic

 

Trenger du veiledning til å velge CMS?

Ta kontakt med oss

Erik Borse

Kundeansvarlig / Rådgiver
(+47) 951 78 616
erik.borse@item.no
Publisert